Voorkom een plaag van rioolvliegjes

Rioolvliegjes, ook wel aalputmotjes of motmuggen genoemd. Indien u last heeft van deze rioolvliegjes, kan dit veroorzaakt worden door een probleem in de riolering. Indien u deze rioolvliegjes waarneemt, is het raadzaam om direct in actie te komen.

Hoe kunt u rioolvliegjes identificeren?

Met een grootte van meestal 1,5 tot 7 millimeter kunnen deze kleine insecten door de kleinste openingen uw huis betreden. Hun vleugels zijn groter dan hun lichaam en bedekt met kleine haartjes. Daarnaast hebben ze een grijsgoudkleurig uiterlijk en onderscheiden ze zich door hun twee lange, behaarde voelsprieten op hun kop. Deze kleine vliegjes hebben een korte levensduur van slechts drie weken, maar vermeerderen zich snel.

In rottend organisch afval of stilstaand water legt een vrouwtje gewoonlijk 100 tot 200 eitjes per keer. Binnen twee dagen komen de larven uit en ontwikkelen ze zich binnen twee tot zes weken tot volwassen rioolvliegjes. Hoewel ze 'vliegjes' genoemd worden, hebben ze meestal moeite met vliegen en kruipen ze rond en rusten ze in de buurt van leidingen.

Tijdens de dag zijn ze vrij kalm, maar zodra het avond wordt en de nacht aanbreekt, worden ze actiever en voeden ze zich met bedorven materie, bacteriën en schimmels. In de meeste gevallen is een probleem met de riolering, met name bij kapotte leidingen, de belangrijkste reden voor het hebben van een rioolvliegjesplaag in uw huis. Een veelvoorkomende attractie voor deze insecten zijn lekkende gootstenen of verstopte toiletten.

Hoe kunt u van rioolvliegjes afkomen?

U moet de broedplaatsen opsporen om een plaag te bestrijden, meestal in stilstaand water of rottend organisch materiaal. Het is erg belangrijk om snel te handelen en zelf maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van stilstaand water, het schoonmaken van de afvoer en het controleren op lekkages. Bij reparaties kunt u de hulp van deskundigen inschakelen om het probleem op te lossen.

Broedplaatsen bevinden zich vaak op plaatsen verbonden met de riolering, zoals verstopte of lang niet gebruikte afvoeren. Naast het huis kunnen er ook andere locaties zijn waar broedplaatsen kunnen voorkomen, zoals beerputten, dakgoten, regenpijpen en drinkbakken. Een goede hygiëne is van cruciaal belang om te voorkomen dat er een plaag van rioolvliegjes ontstaat.

Herstel rioolproblemen snel, sluit open leidingen af, verwijder organisch afval en zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten. Wat ook helpt is het reinigen van de dakgoten en het regelmatig afspoelen van de afvoeren met heet water en zuiveringszout. Zorg ervoor dat u direct voedsel weggooit dat ermee in aanraking is gekomen.

Snel een medewerker spreken?

Bel 0166 748 302

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Heeft uw riolering last van een lekkage
> Een verstopping in uw gootsteen
> Hoe u een defecte riolering kunt herkennen en uw te ondernemen acties
> Rioollucht voorkomen